Duiken in Belize

Duiken Belize

Hoogtepunten: schildpadden, geweldig macro-leven / mariene diversiteit, scholende vissen en grote pelagische soorten, niet-duikactiviteiten …

… de duikomgeving van Belize: gezonde riffen, wanden, stromingsduiken, beginnende en gevorderde duikers …

Belize, gelegen aan de Caribische vasteland kust van Midden-Amerika, verdient terecht zijn reputatie als een van de beste duikbestemmingen in de regio. Of je nu kiest voor een verblijf in een resort of meer van de bestemming ervaart met een liveaboardsafari, er is altijd een schat aan onderwaterrijkdommen in dit Caribische paradijs. Door het warme, heldere water op de duikplekken in Belize zijn de omstandigheden vaak ideaal om de onderwaterwereld te verkennen.

Belize herbergt de langste strook koraal op het westelijk halfrond en, naast zijn barrièrerif, beschikt het ook over 3 verschillende Caribische atollen (Turneffe Reef, Lighthouse Reef en Glovers Reef). Dit betekent dat je kunt genieten van het duiken op een aantal verschillende koraalriffen, waaronder muren, pinakels en rifvlakten die verspreid liggen over een enorm zeegebied.

Van ondiepe, heldere riffen tot spectaculaire drop-offs, Belize is geschikt voor duikers van elk ervaringsniveau. Lighthouse Reef staat bekend om zijn adembenemende diepe muren, zachte koraal- en sponstuinen, waaronder enkele spectaculaire uitlopers en groefformaties. Er is een geweldige mix van grote pelagische soorten en kleine rifdieren, en het is de thuisbasis van de wereldberoemde Blue Hole.

Het Turneffe-atol is een reeks mangroven en is een toevluchtsoord voor jonge soorten. Er zijn hier enkele geweldige stromingsduiken met grotere zeedieren. Dan zijn er zachte, ondiepe rifduiken bij Ambergris Caye, waar een zeereservaat een toevluchtsoord is voor barracuda’s, haaien en roggen. Ambergris, de thuisbasis van een grote variëteit aan soorten, belooft mangrove-baaien, koraalriffen, zeegrasvelden en lagunes, die allemaal iets anders bieden.

Elk van de belangrijkste duikbestemmingen biedt ondiepe koraaltuinen of rifvlakten. Dit betekent dat ze allemaal geschikt zijn voor casual en onervaren duikers. Zowel de vuurtoren- als de Turneffe-riffen hebben diepe wanden, waardoor ze ook geschikter zijn voor doorgewinterde duikers.

Naast het spectaculaire duiken en de eilanden van Belize, is er een schat aan oude Maya-ruïnes te ontdekken en kilometers tropisch regenwoud met exotische soorten vogels, planten en dieren. Het is geen wonder dat bezoekers van Belize keer op keer terugkeren om te genieten van de ongelooflijke natuurlijke schoonheid van dit oude land.


Hoogtepunten van Belize

Lees meer over de duikplekken op deze topplekken:

 

Of je kiest voor een verblijf op het land of een liveaboard, hangt grotendeels af van waar je wilt duiken. De belangrijkste attracties in Belize zijn:

  • Vuurtorenrif

Dit atol is het meest oostelijke duikgebied van Belize en het verst van het vasteland. De sites hebben muren, toppen, koraaltuinen en zandplaten, en het is de thuisbasis van de Blue Hole, beroemd gemaakt door Jacques Cousteau in 1970. Het atol heeft een verscheidenheid aan topografie, waaronder enkele spectaculaire uitlopers en groefformaties. Hier kunt u een mix van grote en kleine dieren verwachten, van botten en nekkrabben tot zeeschildpadden, haaien en roggen.

 

  • Turneffe Reef Atoll

Deze bestemming ligt direct ten oosten van Belize City en is de dichtstbijzijnde van de 3 atollen naar de hoofdstad. Dit is een atol bedekt met vegetatie, in tegenstelling tot de andere, die verzamelingen zandeilanden zijn. Turneffe is een reeks mangrove-eilanden, lagunes en inhammen. Als zodanig is het een toevluchtsoord voor jonge soorten. Duiken hier zijn op gezonde riffen vol leven. Turneffe is de thuisbasis van The Elbow – Belize’s nummer één duiklocatie voor grote scholen scholende vissen.

 

  • Ambergris Caye

Dit is de grootste en meest noordelijke van de voor de kust gelegen cayes en ligt op ongeveer 2 km van zo’n 35 km van een barrièrerif. De duikplekken langs het rif bieden een goede afwisseling, waaronder canyons, doorzwemmen, grasvlakten, mangroven, kanalen en drop-offs.

 

Duikseizoen in Belize

Belize is het hele jaar door een duikbestemming. Februari en maart vertegenwoordigen de droogste maanden. Van maart tot juni valt er af en toe regen en van augustus tot en met oktober, “het natte seizoen”, is de periode voor orkanen waarschijnlijker. Het zicht blijft het hele jaar door constant, weg van de kust van het vasteland.

Augustus tot en met oktober zijn meestal de maanden met de warmste watertemperaturen rond de 28 of 29 ° C (82 tot 84 F). Zelfs aan de onderkant van het jaarlijkse watertemperatuurbereik is Belize een erg warme waterbestemming. De temperatuur zakt zelden onder de 26 ° C, zelfs niet rond de koelere maanden januari en februari. Zelden heb je meer nodig dan een shortie en veel duikers kiezen ervoor om tijdens de warmere maanden helemaal geen belichtingspak te dragen. Luchttemperaturen blijven relatief constant rond de 80 ° F (27 ° C) markering.

De oppervlakteomstandigheden kunnen tijdens het droge seizoen woeliger worden, hoewel dit meestal beperkt is tot de meer blootgestelde duikplekken verder van de kust. Het is mogelijk dat sommige van de meer blootgestelde sites gedurende deze tijd verboden terrein zijn.

De beste voorwaarden voor scuba duiken Belize wordt over het algemeen beschouwd als van maart tot december, hoewel het buiten deze periode gebruikelijk is om nog steeds optimale omstandigheden te vinden. De eerste maanden van deze periode (maart tot en met juni) worden door sommigen beschouwd als de allerbeste maanden. Van april tot juni is het walvishaai-seizoen in Placencia, in het zuiden van het land. In oktober en november paren duizenden tandbaarzen en baren hun jongen in het ondiepe water van de cayes.

 

Reef Samenvatting

Diepte: 16 -> 131 ft (5 -> 40m)

Zicht: 10 – 40 m (33 – 131 ft)

Stromen: niet te zacht

Oppervlaktecondities: Meestal kalm, maar kan verder van de kust woelig zijn

Watertemperatuur: 79-84 ° F (26-29 ° C)

Ervaringsniveau: Beginner – gevorderd

Aantal duikplekken:> 125

Aanbevolen verblijfsduur: 2 – 3 weken

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *