Oorsprong en populariteit van gekweekte parels

blog-post (2)
All, Duiken Seychellen

Er was een tijd dat alleen natuurlijke parels werden gebruikt voor alle soorten parelsieraden en mannen moesten diep in het zeewater duiken om ze naar boven te halen, vaak met gevaar voor eigen leven. Kwaliteit en productie waren nooit gegarandeerd. Maar vindingrijkheid en ondernemerschap van de mensheid leidden tot innovatie van kweektechnieken om deze grote natuurlijke edelstenen te vormen. Sindsdien is er geen weg meer terug.

De eer en bewondering gaat naar de beroemde Japanner Kokichi Mikimoto, die in het begin van de 20e eeuw de parelmoertechniek uitvond en er patent op aanvroeg. Er wordt een kleine insnijding gemaakt in het lichaam of het mantelweefsel van een weekdier en een kleine kern wordt samen met een klein stukje mantelweefsel ingeplant om na verloop van tijd op natuurlijke wijze een parel te vormen. In feite fungeert de parelkern of het zachte mantelweefsel als een soort “zaadje” en dit proces wordt in de volksmond de parelmoertechniek genoemd.

Aangezien zich na verloop van tijd een dunne concentrische laag parelgel rond de kern – het kernelement – afzet, groeien zoutwaterparels normaliter uit tot perfecte ronde parels. Ook zoutwaterparels hebben de neiging om een eeuwige glans op het oppervlak lichaam als gevolg van Aragoniet Calcium Carbonaat component in haar vorming.

Zeewater gekweekte parels zijn ook bekend onder verschillende populaire namen, zoals Akoya parels, South Seawater parels, Tahitian parels, enz.

Akoya zeewaterparels zijn doorgaans duurder dan de zoetwaterparels en zijn nu erg gegeerd omwille van hun witte schitterende glans en kwaliteit. Zij worden overwegend gekweekt in Japan, China en in enkele andere kleine gebieden van de Aziatische regio’s in het Verre Oosten. Akoya parels worden gemaakt van de oesterfamilie pinctada fucata martensii.

Deze gekweekte parels zijn ook verkrijgbaar in vele kleuren, zoals wit, grijs, roze en zilveren boventonen en kunnen worden gekleurd. Door hun perfecte ronde vorm, heldere glanskwaliteit en kleur zijn zij de voorkeur van vele vrouwen, winkeliers en ontwerpers en zijn zij zeer betaalbaar.

Met nieuwe verbeterde kweektechnieken van het oogsten van zoetwaterparels in meren, rivieren en vijvers, is de kwaliteit van deze Zoetwater gekweekte parels niet alleen verbeterd, maar parelkwekerijen zijn in staat om grote hoeveelheden te produceren. Hoewel in vele delen van de wereld parelmosselen worden gekweekt, worden zij vooral aangetroffen in het Yangtze-deltagebied in China, de Kasumigaura-meren in Japan, de Indische Oceaan en ook in het Mississippi-rivierbekken in Amerika.

Zuidzeewaterparels staan bekend om hun buitengewone schoonheid en ongeëvenaarde kwaliteit. Deze worden voornamelijk gekweekt in ‘s werelds meest vruchtbare parelbedden in de ongerepte kustlijn met zijn ongerepte oceaanmilieu van Noordwest-Australië. De zeldzaamste en grootste pareloesters ter wereld – de reusachtige Pinctada maxima met zilveren en gouden lip – worden vooral aangetroffen in de oceanen voor de noordkust van Australië. Andere gebieden waar zuidzeeparels worden geoogst zijn Myanmar, Indonesië, de Filippijnen en andere eilanden in de Stille Oceaan.

Tahitiaanse parels worden gevormd in zwartgelipte oesters of Pinctada margaritifera.

Natuurlijke zwarte parels staan bekend als de “Parel der Koninginnen” en de “Koningin der Parels”. Tahitiaanse parels hebben ook andere magische namen zoals zwarte parels en grijze parels en worden grotendeels geoogst in de diepe turkooizen wateren van Polynesische lagunes. Deze exotische Tahitiaanse parels worden vaak de geheime schatten van koraaleilanden genoemd. Veel eilandbewoners beschouwen deze natuurlijke goddelijke vondsten nog steeds als geschenken van God “Oro”, de Koning van het Firmament. Zwarte parels hebben een reputatie van uitzonderlijke waarde en zeldzaamheid en werden in het verleden ook gebruikt in koninklijke kronen.

Het maakt niet uit welke parel type je mag ze komen allemaal in grote kleur, vormen en maten en als het gaat om sortering en de prijsstelling voor een parel sieraden, kwaliteit is altijd de koning. Online winkels zijn de beste plaats om te vergelijken en te kopen.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *