De Rode Zee in Egypte voor scubaduiken
Voor veel Europeanen is een reis naar de Rode Zee om te duiken hetzelfde als voor veel Noord-Amerikanen die naar het Caribisch gebied gaan. Voor een duiker die in Noord-Amerika of ergens anders buiten Europa of Afrika woont, wordt een reis naar de Rode Zee beschouwd als een van de meer exotische duiktrips. Zoals bij andere overzeese reizen, is het moeilijkste om op de eindbestemming te geraken. Er kan in de Rode Zee gedoken worden vanuit havens in zowel Egypte als Israël, maar de meeste internationale scubaduikers doen dit vanaf de Egyptische kant. Er zijn twee grote duikgebieden in Egypte, Sharm El Sheikh en Hurghada. Sharm El Sheikh aan het noordelijke deel van de Rode Zee is het meer gevestigde centrum dat al vele jaren een populair vakantieoord is omdat zowel Egyptenaren als Europeanen hier op vakantie zijn. De lokale duikindustrie groeide samen met de algemene gestage groei van chique resorts, winkels en andere toeristische diensten in Sharm El Sheikh. Hurghada, ooit slechts een slaperig vissersdorpje aan de westkant van de Rode Zee, begint te groeien nu duikers dit alternatief voor Sharm El Sheikh ontdekken.
Meer dan waarschijnlijk zullen reizigers die naar Sharm El Sheikh of Hurghada gaan, naar Caïro moeten vliegen alvorens op Egypt Air over te stappen of een bus naar hun eindbestemming te nemen. Veel duikers maken van hun Rode Zee duiktrip een grote uitgebreide vakantie om zowel te duiken als de vele prachtige oude Egyptische sites zoals de piramides te zien. Er zijn veel dingen te zien en te doen in Egypte naast de oude ruïnes zoals musea, markten en cruises op de Nijl. Het is dus zeer aan te raden om wat onderzoek te doen en dienovereenkomstig te plannen voor een reis naar Egypte, omdat men niet in de situatie wil komen dat er niet genoeg tijd is om alles te zien wat men daar wil zien naast het duiken.
Veel van de duikbedrijven in Sharm El Sheikh zijn aangesloten bij of in de buurt van een hotel resort. De meeste duikwinkels zijn eigenlijk eigendom van en worden bemand door Europeanen die in Egypte werken. Dit is vergelijkbaar met de situatie in het Caribisch gebied, waar veel van de duikwinkels eigendom zijn van Amerikanen. De Rode Zee heeft een hoger zoutgehalte dan de Caraïbische wateren, zodat wordt aangeraden 4 tot 5 pond meer gewicht toe te voegen aan de hoeveelheid gewicht die duikers gewoonlijk gebruiken. Zoals de meeste Europese duikers, gebruikt de scuba gemeenschap hier in Egypte het metrische systeem, dus gewichten zullen in kilo’s zijn, terwijl de luchtdruk in bar zal zijn. De meeste duikcomputers zouden zowel het metrische als het imperiale systeem moeten kunnen weergeven.
Veel duikorganisaties in Sharm El Sheikh gebruiken een zeer interessant systeem voor duiktanks. In plaats van hun eigen tanks te gebruiken, gaan hun duikboten naar een gemeenschappelijke centrale schuit die in de haven voor anker ligt. Hiervandaan worden alle duikflessen aangevoerd en de duikboten verzamelen het aantal duikflessen dat zij voor hun dagtrips nodig hebben. Aan het einde van de tochten worden de gebruikte duikflessen bij hetzelfde binnenschip gedeponeerd alvorens terug te varen naar de haven.
Het merendeel van de duiken in de Rode Zee zijn semi-driftduiken waarbij de duikboten de duikers op de duikplaatsen afzetten en hen nadien weer oppikken. Een heel ander aspect van de Rode Zee in vergelijking met andere duikbestemmingen in de wereld is dat de koraalriffen hier tot op zeer geringe diepte kunnen reiken. Als gevolg daarvan worden de standaard veiligheidsstops op 15 voet gedaan, drijvend tussen veel van deze glooiende riffen samen met het bijbehorende onderwaterleven. Daarom zijn dit enkele van de mooiste veiligheidsstops die duikers ooit zullen maken. Dit is zeker anders dan de gebruikelijke saaie veiligheidsstop in het Caribisch gebied. Eén ding is zeker op te merken: de maximaal toegestane diepte voor recreatieve duikers in Egypte is 30 meter, dat is ongeveer 90 voet.
Zoals verwacht is het onderwaterleven in de Rode Zee spectaculair. Er zijn hier veel soorten vissen, schaaldieren en mariene planten die in het Caribisch gebied niet voorkomen. In feite zijn veel van hen alleen inheems in de Rode Zee. Terwijl koraalduivels elders uiterst zeldzaam zijn, zijn ze in de Rode Zee overvloedig aanwezig, wat een echte traktatie is voor duikers. Het is ook niet ongewoon om in het water te springen en tussen een grote school tonijn of andere vissen te zitten. Veel nachtduikers zullen zien dat de koraalriffen hier spectaculairder zijn dan in het Caribisch gebied.
Voor veel duikers is de Rode Zee een van die bestemmingen waar je minstens één keer in je leven moet duiken. Het is een zeer unieke plek om te duiken, vooral met de woestijnachtergrond die zichtbaar is vanaf de duikboten. Het uitstekende duiken en de vele prachtige bezienswaardigheden van Egypte maken de Rode Zee tot een droomduikreis voor elke duiker.
Clint Leung is een NAUI gecertificeerd Master en Rescue Scuba Diver. Hij is ook eigenaar van Free Spirit Activewear ([http://www.FreeSpiritActivewear.com]), een online detailhandelaar/ontwerper die gespecialiseerd is in duikkleding van topkwaliteit. Free Spirit Activewear heeft tal van informatiebron artikelen over duiken, evenals gratis e-kaarten.